במאמר זה נסביר איך מזהים בעיה בבלוטת התריס, על השיטות לאבחן בעיות בבלוטת התריס, תסמינים וכיצד לבחור את אנשי המקצוע לטיפול בבעיה.
אין לראות באמור כל סוג של ייעוץ רפואי או המלצה לביצוע.
כדי לבחון את הבעיה יש לתאם תור במרפאה דרך עמוד יצירת קשר.
החשיבות של זיהוי בעיות בבלוטת התריס
בלוטת התריס היא איבר בצורת פרפר הממוקם בבסיס הצוואר. הוא אחראי על ייצור הורמונים המווסתים את חילוף החומרים, הצמיחה וההתפתחות של הגוף. כאשר בלוטת התריס אינה פועלת כראוי, זה יכול להוביל למגוון של בעיות בריאותיות. במאמר זה נסביר כיצד לאבחן בעיות בבלוטת התריס ומדוע חשוב לזהות אותן בשלב מוקדם.
השכיחות של הפרעות בבלוטת התריס
הפרעות בבלוטת התריס שכיחות יותר ממה שאנשים חושבים. על פי נתונים, מאות ישראלים סובלים ממחלה כלשהי של בלוטת התריס, ועד 60% מהסובלים ממחלת בלוטת התריס אינם מודעים למצבם. נשים נוטות יותר לפתח בעיות בבלוטת התריס מאשר גברים. בנוסף, הפרעות בבלוטת התריס יכולות להופיע בכל גיל, אך הן שכיחות יותר בקרב אנשים מעל גיל 60.
ההשפעה של בעיות לא מטופלות בבלוטת התריס
אם לא מטופלים, להפרעות בבלוטת התריס יכולות להיות השלכות חמורות. היפותירואידיזם, מצב שבו בלוטת התריס אינה מייצרת מספיק הורמונים, עלול לגרום לתסמינים כמו עייפות, עלייה במשקל ודיכאון. תת פעילות ממושכת של בלוטת התריס עלולה להוביל למחלות לב, כולסטרול גבוה ועקרות. פעילות יתר של בלוטת התריס, מצב שבו בלוטת התריס מייצרת יותר מדי הורמון, עלול לגרום לתסמינים כמו ירידה במשקל, דופק מהיר וחרדה. אם לא מטופלים, יתר פעילות בלוטת התריס עלולה להוביל לבעיות לב ואוסטיאופורוזיס מה שמוביל לא פעם להגיע למצב של ניתוח בלוטת התריס בכדי לטפל ולתת מענה לבעיה.
התסמינים של בעיות בבלוטת התריס
הפרעות בבלוטת התריס עלולות לגרום למגוון רחב של תסמינים שיכולים להשתנות בהתאם לסוג ההפרעה ולחומרתה. התסמינים הנפוצים של תת פעילות בלוטת התריס כוללים עייפות, עלייה במשקל, אי סבילות לקור, עצירות, עור יבש ודיכאון. בנוסף, נשים עם תת פעילות של בלוטת התריס עלולות לחוות מחזורי מחזור לא סדיר או מחזור כבד.
יתר פעילות בלוטת התריס, לעומת זאת, יכולה לגרום לתסמינים כמו ירידה במשקל, דופק מהיר, חרדה, רעד והזעה. חלק מהאנשים עם יתר פעילות בלוטת התריס עלולים לחוות גם קשיי שינה, עצבנות ובעיות עיניים כמו עיניים בולטות או שינויים בראייה.
גושים של בלוטת התריס, שהם גידולים בבלוטת התריס (סרטן בלוטת התריס), עלולים לגרום לתסמינים כמו קושי בבליעה, צרידות וגוש בצוואר גלוי. במקרים מסוימים, קשרי בלוטת התריס עלולים להיות סרטניים, ולכן חשוב להעריך אותם על ידי איש מקצוע רפואי.
אצל תינוקות וילדים צעירים, תת פעילות של בלוטת התריס יכולה לגרום לתסמינים כמו גדילה לקויה, התפתחות מאוחרת ולשון גדולה. ניתן לזהות מצב זה באמצעות בדיקת ילודים שגרתית.